Wim Hoogendoorn & Theo Koomen - Finale Europacup
WIM HOOGENDOORN & THEO KOOMEN - FINALE EUROPACUP
(W. Hoogendoorn; Th. Koomen)
CNR 141.083

Stand nog altijd 0-0. Bal in 't bezit van Van Hanegem. Van Hanegem links naar Van Duivenbode. Van Duivenbode zal net over de middellijn gaan en dan naar Moulijn schuiven. Moulijn, probeert daar 'ns de rechtsback te omspelen. Lukt niet, schuift terug naar Van Duivenbode. Van Duivenbode naar Wim Jansen. U hoort 't al: de combinaties vloeien. 't Gaat niet in een hoog tempo, maar 't gaat wl goed. En daar is Kindvall bij. Kindvall iets te diep, kopt terug naar Hasil. Hasil 't schot! Oi, mooi gehouden, keeper Williams! Wat een schot van Ha-Hasil uit de tweede lijn en prachtig geplukt door Williams. En alweer een mogelijkheid dus voor 't Feijenoord om de score te openen. En dat publiek, dat neutrale publiek en die verslaggevers hier beginnen steeds enthousiaster te worden. Dit hadden ze van Feijenoord niet verwacht.

Zeker niet! En een schitterende redding van Williams of Celtic zou hebben achtergestaan. Daar komt de bal nu het strafschopgebied van Feijenoord in. Op de rand van het strafschopgebied en daar is Van Hanegem een beetje aan 't trekken. Ja, aan de tegenstander. Klopt, juiste beslissing van Lo Bello en een gevaarlijke positie voor Feijenoord. Een vrije schop even buiten het strafschopgebied in 't cirkeltje vlk buiten de lijn en Murdoch, de rechtshalf van de Schotten, d'r achter.

Bobby Murdoch, daar komt z'n schot! Oh, hij hakt de bal achteruit en dan komt er een schot van Gemmell. Oh, wat een goal is 't! 't Is een goal van Gemmell uit die vrije schop. Schitterend doelpunt, ik kan 't niet anders zeggen. U zag 't, die vrije schop, ik heb 't u verteld. Eh, onze vriend Murdoch stond d'r achter en die hakte dat balletje achterwaarts voor de voeten van Gemmell die een vliegend schot losliet en daar kon Pieters Graafland niet bij. En na 29 minuten spelen leidt Celtic met 1-0. En nu zal Feijenoord moeten komen. Nu moet Feijenoord echt wg uit die verdedigende tactiek. Is 't misschien nog, eh, met nog, eh, zeg maar vijf kwartier te spelen helemaal nog niet de moeite. Of nog een uur te spelen nog niet de moeite om va banque te gaan spelen. Maar 't zal d'r dan toch op de lange duur van moeten komen

Wedstrijd wordt ook een beetje feller. Overtreding tegen Piet Romeijn, als ik 't goed gezien heb. In ieder geval, eh, nee, geen overtreding, althans, niet door Lo Bello gefloten. En 't wordt een doelschop gewoon voor Williams want de bal is naast 't doel gegaan. D'r ontploft vuurwerk, d'r gebeurt van alles. D'r is sfeer, d'r is voornamelijk sfeer natuurlijk bij, eh, de supporters van Celtic. En nu zie ik dat 't toch een vrije schop voor Feijenoord wordt. 'k Vond 't ook al vreemd en Piet Romeijn gaat 'm zelf nemen. Maar Williams stond daar braaf zo, eh, om een doelschop te nemen. En Hasil gaat die vrije schop nemen met een boogje voor 't doel, d'r uit gekopt. Nog een mogelijkheid voor Feijenoord door Moulijn dan weer ingekopt en dan een kans voor Israel. En 't is een doelpunt! Van Israel! Rinus Israel met een schitterende kopbal heeft gelijk gemaakt. Die, die bal kwam niet weg uit dat strafschopgebied van die Schotten en te langen leste was 't Israel die 'm schitterend, beheerst bij de verste paal voor Williams in het net kopte en het staat 1-1. Twee minuten nadat Tommy Gemmill, de nummer drie van de Schotten de score heeft geopend, heeft Rinus Israel voor Feijenoord gelijk gemaakt.

En ik heb nog vijf seconden op de stopwatch staan maar Celtic blijft in de aanval via Johnson, en dan is 't altijd gevaarlijk. Forse trap wordt daar redding gebracht aan de andere kant. Halverwege de helft van Feijenoord is die bal over de zijlijn gegaan en nu kan 't bijna niet anders of na 90 minuten moet 't hier aflopen met een gelijke stand van 1-1. Het is afgelopen: 1-1 tussen Feijenoord en Celtic na 90 minuten officile Europa Cup finale. D'r komt een verlengstuk van 30 minuten.

We hebben nog, eh, ruim vijf minuten en Feijenoord blijft in de aanval. Feijenoord mag nu komen via een vrije schop uit de middencirkel genomen door Rinus Israel. Dat kan gevaarlijk worden. Dan is dat hands! Hands! En de bal ligt in de goal. De bal ligt toch in de goal! Hij ligt in de goal! Feijenoord heeft gewonnen! Feijenoord staat voor met 2-1.

Ove Kindvall heeft 't dan tch gedaan nadat scheidsrechter Lo Bello schitterend de voordeelregel toepaste bij een handsbal. Iedereen appelleerde voor een penalty maar Kindvall liep door en scoorde 2-1 Voor Feijenoord en nog vier minuten te spelen.

Feijenoord blijft meester van 't terrein. 't Moet nu gebeurd zijn. 't Moet haast gebeurd zijn. Pieters Graafland heeft.... Jaaa! Jaaa! Ja hoor! 't Is gebeurd! 't Is gebeurd! 't Is gebeurd! Feijenoord heeft de Europa Cup gewonnen! Voor het eerst in de historie heft een Nederlandse vereniging de beker veroverd, de Europese beker. Een geweldige prestatie. Wim Jansen wordt daar omhelsd, wordt op de schouders genomen. Oh, oh, wat een feest, wat een feest en wat zal 't vanavond nog doorknallen. En ik kijk naar de overkant en die hele menigte is nu in het licht gezet en dat danst en dat springt en dat juicht en het kan niet meer kapot. Het is geweldig, geweldig geweest wat Feijenoord hier laat zien. Coen Moulijn springt in de hoogte. Wim Jansen springt in de hoogte